Als Dierenkliniek vinden wij het belangrijk dat jouw kat of hond de juiste voeding krijgt. Sterke marketing van grote merken, hypes en zelfbenoemde experts op social media zorgen ervoor dat je als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Basisvoeding voor pup of kitten, volwassen dier en senior
In veruit de meeste gevallen is een goed merk brok prima. Deze vallen vaak in het hogere prijssegment. Bij laag geprijsde brokken en goedkope huismerken zien wij vaker een afwijkende vacht en conditie, tevens nemen wij frequenter klachten aan het maag-darmstelsel waar. Denk daarbij aan een te dunne ontlasting, voedselallergie, jeuk, stinkende adem en veel winden laten.
Dieetvoeding
Voor verschillende aandoeningen is aangepaste voeding een deel van de ingezette therapie. Soms kan een bepaald dieet zelfs voorkomen dat je hond of kat nog verdere medicatie behoeft. Wij hebben hiervoor speciale voeding van de merken Sanimed en Hill’s in huis. Een aantal dieetvoeders moet bij gebleken succes levenslang gegeven worden.
Hill’s
Als huismerk hebben wij de voeding van Hill’s. Het bevat kwalitatief hoogwaardige componenten, is bacteriologisch veilig, goed houdbaar, constant van samenstelling en goed verteerbaar. Bovendien is het erg smakelijk! Zo lekker, dat wij er smaakgarantie op geven: Niet lekker? Geld terug!
Vers vlees
Sterk in opkomst is vers vlees. Deze voeding kan, mits zorgvuldig samengesteld, prima voorzien in de nutritionele behoeften van jouw kat of hond. Ook kan het in een aantal gevallen lichamelijke klachten verhelpen of verminderen.
Wel moet er een aantal kanttekeningen bij geplaatst worden. Voeding met enkel vlees, of onvolledige voeding op vleesbasis, levert deficiënties op en groeistoornissen bij jonge dieren. Ook is het zo dat met name de huidige hond niet de vleesspecialist is die een wolf ooit was. De hond heeft gedurende tienduizenden jaren “met de pot mee” moeten eten, en gedurende deze periode waren eiwitrijke producten als vlees en vis vaak duur en schaars. Het maag-darmkanaal van onze huidige honden kan zodoende prima uit de voeten met minder hoge eiwitgehaltes.
Niet altijd is de herkomst (land en/of diersoort) van “vers” vlees bekend. En er is herhaaldelijk aangetoond dat vers vlees een aantal bacteriën en parasieten bevat. Ook zijn er hormonale verontreinigingen gevonden, die de gezondheid van honden nadelig beïnvloeden. Diervoeding hoeft niet altijd aan maatstaven van humane voeding te voldoen, en daar ligt een risico. Bij de bereiding van een vers vlees-maaltijd, en contact met dieren die vers vlees eten (likken, aaien etc.) kunnen mensen met deze kiemen in contact komen. Dat is met name risicovol voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Onderschat deze risico’s niet en lees hier meer, ook door cijfers en bronnen onderbouwd.
Wil je graag vers vlees voeren, kijk dan goed op de verpakking. Er is vers vlees verkrijgbaar dat voldoet dat GMP+ en IFS-richtlijnen. De grondstoffen van deze voeding mogen alleen van GMP+ gecertificeerde bedrijven worden afgenomen. IFS is een humane voedselveiligheidscertificering. Let ook op HPP-processing: Dit is een methode om voedsel (koud) te behandelen om de micro-organismen af te doden.